آشنايي با روستاي نسن نور

نسن نور روستايي از توابع اوز رود، بخش بلده، شهرستان نور، استان مازندران است. اين روستا در جنوب مازندران ، جنوب غربي شهرستان نور و شمال استان تهران  واقع شده است و  خط مرزي دو استان را مي سازد به طوري كه قسمتي از كوههاي آن در استان اخير واقع است كه از شمال به كوههاي كجور ،ازغرب وشرق به كوههاي نور واز جنوب به كوههاي استان تهران متصل است.

اين منطقه به علّت سرد سير بودن از قديم « نسم » خوانده مي شد، به زبان محلي به جايي كه  سرد و سایه بوده و به خوبي در معرض آفتاب قرار نداشته باشد ، “نسم” گويند، كه به مرور زمان به نسن تغيير يافته است. در كتاب تاريخ مازندران نوشته رابينو انگليسي به اشتباه « نس » ناميده شده است.

نور

درة نور كه در واقع از اوايل قرن سوم هجري به اين نام خوانده شده است دره اي شرقي_ غربي كه از رودخانة چالوس در غرب تا شعبة اصلي رودخانة هراز در دوآب از شرق كشيده شده است.

نور از قرون گذشته جزء منطقه اي كه از شمال به درياي خزر از جنوب به كوههاي شمال تهران(توچال و…..) ، از غرب به رودخانة چالوس_ گردنة كندوان_ رودخانة كرج واز شرق به رودخانة هراز _ گردنة امامزاده هاشم و رودخانة جاجرود ختم مي شد، بوده و اين منطقه در طول تاريخ به نامهاي مختلف خوانده شده است. درة نور در كتب تاريخي متعدد گذشته معروف به كوههاي بادوسپان بوده است.

 نام اين سرزمين كه نور هم جز آن بوده در كتاب» زامياديشت» به نام  »راوي ديتا»به معني كوهستان سرخ و در » بندهشن»  به نام  « روييشن مند آمده است اما در كتاب يشتها به نام «آريو كشنا»ناميده شده است . چنانكه در شاهنامه آمده آرش كمانگير برای تعيين حد امپراتوري ايران وتوران در اختلاف بين منوچهر، شاه ايران وافراسياب ،حاكم توران از كوهي در اين سرزمين تيری را رها كرده كه در دور ترين نقاط خراسان به زمين آمد.

 در كتاب   « حدود العالم من المشرق الي المغرب (۳۷۲ ه. ق)» به نام «روذان» و«روينج»آمده است اما آنچه مشهود بوده وبيشتر استعمال گرديده«رويان» بوده است. رويان منطقه اي با مشخصات وحدود ذكر شده گفته مي شد كه از اوايل قرن هفتم هجري كم كم نامهاي ديگري چون «رستمدار» جاي رويان را گرفت وبيشتر به اين نام بكار برده مي شد. اما در قرون جديدبه مازندران معروف گرديده است.

  در كتاب تاريخ ابن اسفنديار به منطقة كوهستانی البرز مركزی، محدود به كوههاي طالقان، كجورتا لار در ايران باستان« مازكوه» يا«موز كوه» مي گفته اند ومنطقةداخل آن را «مازاندرون» مي ناميدندكه به مرور زمان به مازندران تبديل گشت.

در كتاب تاريخ رويان اولياءا… آملي منطقة غربی رودخانة هراز را رويان ومنطقة شرقی رودخانه ودشت نشين آنرا كه محل زندگي قبيله اي به نام«تپورها» بوده « تپورستان» مي ناميده اندو باگذشت زمان به« طبرستان» تبديل شد.منطقه معروف به طبرستان به منطقه اي مجزا از مازندران اطلاق مي گرديد.

از زمان هخامنشيان تا ظهور اسلام مناطق شمالي ايران شامل آذر بايجان، گيلان، ديلم، طبرستان، رويان، و ري  ايالت«فرشوادگر» ناميده مي شد وبه حاكم اين ايالت بزرگ «آذر پاذكان اسپهبد» مي گفته اند.

نور هم اكنون منطقة وسيعي از استان مازندران شامل كوه ودشت مي باشد ولي در قروندورترنور فقط به درة نور( كوهستان بادوسپان) كه شامل: اوز رود،كمرود، يالرود، رودبار عليا، تتر ستاق و خورتاب رود بود ، اطلاق مي شده است.

دره نور در قرون گذشته به “كوههاي بادوسپان” معروف بوده است چون در اين سرزمين طوايف بادوسپاني از شعبه هاي ساسانيان زندگي مي كرده اند . چنانكه درنقشه ها از آباديهاي اين منطقه نامي برده نشده و به صورت كلي بيان گرديده و منطقه اي غير قابل دسترسي ، ياد شده است چراكه در صورت دسترسي به آن مناطق آبادي هاي آن را جغرافيدانهاي گذشته در نقشه ها مشخص می نمودند ولي ناحيه مذكور دايما محل استقرار مخالفان حكومت و جنگجويان عليه حكام،  و دور از دسترس بوده است به همین علت فقط کلیت منطقه ترسیم شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up